נשים נמצאות בשנים האחרונות בשלל תפקידים במשק ומדי יום פורצות תקרות זכוכית חדשות. יחד עם זאת, טרם הגענו לשוויון מוחלט בשכר ובייצוגיות ונשים עדיין זכאיות לזכויות ייחודיות בתחום העבודה. לרגל יום האישה החלטנו להזכיר לכן ולמעסיקיכן מה מגיע לכן.
חצי נקודת זיכוי במס הכנסה: זה אולי ישמע קצת מיושן, אבל המדינה עדיין מעניקה תמריצים לנשים לצאת לעבוד. המרכזי בהם הוא חצי נקודת זיכוי במס הכנסה ששקולה לכ-1,300 שקלים בשנה. לרוב נקודת הזיכוי ניתנת אוטומטית ומופיעה בתלוש המשכורת או בחישוב המס שניתן לעצמאיות, אולם חשוב לשים לב שלא פספסו ושקיבלתן את המגיע לכן.
הריון וטיפולי פוריות: חל איסור מוחלט להפלות עובדת או מועמדת לעבודה שנמצאות בהריון. לא זו בלבד, אלא ששאלות על הריון או תכנון משפחה במהלך ראיון העבודה עשויות להיחשב שאלות מפלות ואף להוות עילה לתביעה נגד המעסיק. במהלך העבודה, אסור למעסיק לפגוע בתנאי עבודתכן בשל הריונכן ופיטורי אישה בהריון, גם אם במסגרת מהלך התייעלות רוחבי, מחייבים קבלת היתר ממשרד העבודה. פיטורים שלא כדין על רקע הריון יכולים לזכותכן בפיצויים. נשים הנעדרות מהעבודה בגין בדיקות הקשורות בהריון זכאיות לשלום מלא עבור שעות אלה, ונשים בטיפולי פוריות מוגנות מפיטורים למשך תקופת הטיפולים כמעט כמו נשים בהריון.
חופשת לידה: עובדת שילדה (מזל טוב!) זכאית לחופשת לידה של 26 שבועות אם עבדה במשך שנה לפחות קודם ללידתה אצל אותו מעסיק. 14 שבועות מתוכם יהיו בתשלום והשבועות הנוספים יחשבו לה לצורך חישוב זכויות סוציאליות. במהלך החודשיים שלאחר שובכן מחופשת הלידה אסור לפטר אתכן אלא בהיתר מיוחד. הפרת איסור זה עשויה לזכותכן בפיצויים מוגדלים ולהוביל לקניסת מקום העבודה. לידיעתכן, גם נשים שאיבדו את עוברן בלידה שקטה זכאיות לחופשת לידה ולתשלום הנלווה לה. ניתן לחלוק את תקופת חופשת הלידה עם בן או בת הזוג.
הורות: אמהות עובדות זכאיות לשורה של הקלות, הן במקום העבודה והן ביחס לטיפול בילדים. כך למשל, מקומות רבים מציעים משרות אם שמאפשרות יציאה מוקדמת מהעבודה ועדיין הכרה בו כיום עבודה מלא. כמו כן, נשים בחודשים הראשונים לאחר הלידה זכאיות להיעדר מהעבודה במשך שעה ביום מבלי שהיעדרות זו תנוכה משכרן (מה שכונה בעבר "שעת הנקה" והיום מוכר כ "שעת הורות"). אמהות לפעוטות העומדות בקריטריונים מסוימים זכאיות להשתתפות משרד הכלכלה במימון מעונות יום ומשפחתונים. בנוסף, הורים לילדים עד גיל 18 זכאים לנקודות זכות במס הכנסה עבור כל ילד. אם את ואב הילד נשואים, נקודת הזכות תינתן לך ועלייך לוודא כי במקום העבודה מספר ילדייך וגילאיהם מעודכן. אם חלילה מישהו מילדייך חולה, את זכאית להיעדר בגין מחלתו על חשבןו ימי המחלה הצבורים שלך.
הטרדה מינית: המחוקק ובתי המשפט הרחיבו בשנים האחרונות את המעשים שנחשבים כהטרדה מינית במקום העבודה וחשוב שתדעו שכל התייחסות בלתי הולמת לגופכן ומיניותכן עשויה להיות מוכרת כהטרדה מינית שיכולה להוביל את מטריד להליכים משמעתיים, אזרחיים ופליליים. בכל מקום עבודה שבו למעלה מ-25 עובדים חייב להתפרסם תקנון למניעת הטרדה מינית שיפרט את עיקרי החוק למניעת הטרדה ודרכי התלונה במקרים כאלו. כמו כן, על כל מקום עבודה למנות אדם שיוגדר כממונה על מניעת הטרדה מינית באותו מקום ואליו יש לפנות בכל חשד להטרדה כזו. לידיעתכן, על המעסיק לברר כל מידע על הטרדה מינית שהגיע אליו גם אם לא הוגשה תלונה לממונה על ידי הנפגעת או מי מטעמה. לידיעתכן, בתי המשפט נוקטים בשנים האחרונות מדיניות של אפס סובלנות כלפי הטרדות ותקיפות מיניות במקום העבודה. המערכת לצדכן, היעזרו בה.
לתשומת לבכן, במקומות עבודה רבים ועד העובדים ו/או החוזה הקיבוצי מציעים לנשים ואמהות עובדות הטבות מעבר למתחייב על פי חוק. בדקו מה מקום העבודה שלכן מציע ואל תהססו לבקש את המגיע לכן.
הנ"ל מהווה מידע כללי ואינו תחליף לייעוץ משפטי. להרחבה או התייעצות במקרה של הפרת חוקי העבודה הנוגעים לנשים ואמהות, פני אלינו office@cm-law.co.il